Wetenschap de klas in!

Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit

Het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) is in 2009 opgericht als eerste wetenschapsknooppunt in Nederland. Een wetenschapsknooppunt is een samenwerkingsverband tussen verschillende basisscholen en een (of meer) universiteit(en). Vaak is ook een pabo bij het knooppunt betrokken. Inmiddels telt Nederland twaalf van deze knooppunten.

Alle wetenschapsknooppunten hebben dezelfde doel, namelijk het bevorderen van de onderzoekende houding en nieuwsgierigheid van kinderen en (aankomende) leraren. De wetenschapsknooppunten zetten zich in om wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor het (basis)onderwijs.

Over het WKRU

Het WKRU heeft als missie om de nieuwsgierige en onderzoekende houding van kinderen en (aankomende) leraren te bevorderen. Om dit te bereiken organiseert het WKRU diverse activiteiten waarbij de verbinding wordt gelegd tussen (basis)scholen in de regio Nijmegen, HAN Pabo en onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Het WKRU heeft veel expertise in de didactiek van onderzoekend leren. Via diverse vormen van professionalisering wordt deze overgebracht naar (aankomende) leraren in het (basis)onderwijs. Het WKRU houdt haar kennis en expertise actueel door o.a. het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Hierover wordt gepubliceerd in nationale en internationale tijdschriften.
Het WKRU ontwikkelt diverse hulpmiddelen die direct kunnen worden ingezet in de klas bij het onderzoekend leren. Daarnaast worden er elk jaar drie projecten onderzoekend leren ontwikkeld waarbij een wetenschappelijk onderwerp wordt vertaald naar activiteiten voor het basisonderwijs. Deze good practices worden verspreid via de websites en de boekenreeks van het WKRU.

Missie en visie

Het WKRU helpt scholen bij het vormgeven en verduurzamen van W&T-onderwijs en het bevorderen van het leren vanuit nieuwsgierigheid. Voor leerkrachten in de regio Nijmegen biedt het WKRU scholing in de didactiek van onderzoekend leren. Daarnaast verspreidt het WKRU diverse concrete materialen en uitgewerkte projecten voor in de klas via de websites en boekenreeks van het WKRU. Het WKRU gaat er vanuit dat de beste resultaten met professionalisering en verduurzaming van W&T worden behaald als het hele schoolteam betrokken is.

Voor meer informatie over het WKRU verwijzen wij je naar onze hoofdwebsite www.wkru.nl .