Wetenschap de klas in!

Nieuwsgierigheid

Hulpmiddelen voor in de klas

Boekje 7x nieuwsgierig

Er komt steeds meer aandacht voor het stimuleren van nieuwsgierigheid in het onderwijs. Om hierop in te springen hebben  we het boekje '7x nieuwsgierig' gemaakt. Nieuwsgierigheid biedt motivatie om te leren en het  zorgt dat informatie beter onthouden wordt. De didactiek van onderzoekend leren is bij uitstek geschikt om de nieuwsgierigheid van leerlingen te stimuleren, omdat de eigen leervragen van kinderen  centraal staan in deze benadering. 

In het boekje staan een zevental korte activiteiten die leerkrachten kunnen inzetten om leerlingen nieuwsgierig te maken. Deze activiteiten zijn bij allerlei thema’s in te zetten, waaronder bij projecten onderzoekend leren. In het boekje beschrijven we voorbeelden bij drie verschillende thema’s.

Bestel het boekje

Het boekje '7x nieuwsgierig' is te bestellen via het bestelformulier en kost €5,00 incl. verzendkosten. Je kunt het boekje ook hier downloaden. 

Materialen


Voorbeelden uit de praktijk 

In het Europese project Door Nieuwsgierigheid Leren zijn verschillende video’s verzameld van praktijksituaties in de klas, die voorbeeld zijn van geslaagde leer- en onderwijsprocessen op het gebied van W&T. In de video’s worden verschillende methoden getoond om de belangstelling en het enthousiasme van kinderen voor W&T te versterken en te bevorderen. Elke video is voorzien van kijkvragen en een didactische uitleg. Het materiaal is in drie talen beschikbaar (NL, DE, EN). Bekijk het materiaal hier. Let op, als je op deze link klikt kom je op een ander deel van de site. Klik op het logo van het wetenschapsknooppunt om terug te keren naar de homepage.


Verder lezen, kijken en luisteren