Op deze pagina vind je diverse materialen die het WKRU heeft ontwikkeld om leraren te ondersteunen bij een project onderzoekend leren. In de Leidraad onderzoekend leren laten we aan de hand van de zeven stappen van onderzoekend leren zien hoe je een project in de klas kunt vormgeven. In de leidraad wordt regelmatig verwezen naar materialen op de website. Die zijn hieronder bij de betreffende stap te vinden. Alle materialen zijn onderverdeeld in hulpmiddelen voor in de klas, voorbeelden uit de praktijk en verdiepende informatie. Lees hier onder welke voorwaarden je onze materialen kunt gebruiken.
NB: De leidraad onderzoekend leren en de verschillende hulpmiddelen voor in de klas worden regelmatig aangepast op basis van ervaringen of nieuwe inzichten. Op deze pagina vind je altijd de meest recente versie van de leidraad en materialen.
DOWNLOADde meest recente leidraad voor een project onderzoekend leren of BESTEL een fysiek exemplaar
Bekijk ter voorbereiding van een project de lezingen van de onderzoekers. Voor ieder thematisch hoofdstuk is een lezing van de onderzoeker op de pagina opgenomen. Ook is van de onderzoekers een videoportret gemaakt. Via de hoofdpagina 'Boeken' kan je doorklikken naar de hoofdstukpagina's, waar de lezingen en videoportretten op te vinden zijn.
Bij ieder thema is door de Radboud Science Teams een introductieativiteit voor in de klas uitgewerkt. Op iedere hoofdstukpagina is het hoofdstuk te downloaden waarin deze activiteit beschreven staat. Via de pagina 'Boeken' kan je doorklikken naar de thematische pagina's.
Voorbeelden uit de praktijk
Verder lezen, kijken en luisteren
Diverse lesideeën en tips voor leerkrachten van Jos Marell om nieuwsgierigheid te bevorderen: Impulsen voor nieuwsgierigheid
Bij ieder thema is door de Radboud Science Teams een aantal verkennende activiteiten uitgewerkt. Op iedere hoofdstukpagina is het hoofdstuk te downloaden waarin de activiteiten beschreven staan. Via de pagina 'Boeken' kun je doorklikken naar de thematische pagina's.
Meer informatie over observeren is te vinden op de pagina Observeren. Hier zijn zowel het hoofdstuk 'Nieuwsgierig door observeren' uit boek 7 te downloaden als diverse activiteitbeschrijvingen om observeren met leerlingen te oefenen.
Verder lezen, kijken en luisteren
Bij ieder thematisch hoofdstuk is een lezing opgenomen bedoeld voor leraren, en een bedoeld voor kinderen. Bekijk als onderdeel van de verkenning met je leerlingen een lezing, of het videoportret van de onderzoeker. Via de hoofdpagina 'Boeken' kan je doorklikken naar de hoofdstukpagina's, waar de lezingen en videoportretten op te vinden zijn.
Bij ieder thema uit de boeken 4 tot en met 7 van de boekenreeks 'Wetenschappelijke doorbraken de klas in!' zijn uitgewerkte onderzoeksplannen beschikbaar als voorbeeld. Via de pagina 'Boeken' kun je doorklikken naar de thematische pagina's.
Voorbeelden uit de praktijk
Verder lezen, kijken en luisteren
Fragment uit Videomodule 3 waarin de leraar de criteria voor een goede onderzoeksvraag bespreekt met haar leerlingen.
Meer informatie over observeren is te vinden op de pagina Observeren. Hier zijn zowel het hoofdstuk 'Nieuwsgierig door observeren' uit boek 7 te downloaden als diverse activiteitbeschrijvingen om observeren met leerlingen te oefenen.